注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

BD7PAのアマチュア無線の専門誌

业余无线电,玩的是业余,学的是专业。

 
 
 

日志

 
 
关于我

BD7PA 是一个点样的人? 宅腐双重重叠特性。 除了关心的,其余一切都绝不关心,除了喜欢的,其余一切都绝不喜欢,超极端状态,除了在乎的,其余一切绝不在乎。 萌:長門有希、メイド 。

网易考拉推荐

潮玩:定向天線 和 EME 月面通信照片  

2007-05-28 22:08:15|  分类: 記事 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

潮玩:定向天線

 

 

 

  定向天線其實也不是什麽新鮮事,之所以會潮玩,原因在於呢段時間:有商家做特價搞Promotion所致,價格突然回落到物超所值的程度,平到笑,唔買都對唔住自己啦,更何況,買到嘅都是真真正正原廠正貨,兩間做 Promotion 嘅,都是信譽響當當嘅國內名網店,品質保證。

 

 

 

 

  廢話少講,首先訂咗支日本鑽石 430MHz 15單元 14.8dBi 産品,尋物條嘢終於拿到手,比想象中輕巧得多,做工方面日本仔就唔需要多講了,主要講講以下幾個特點:

1.  全支一開二,中間接駁位、固定全天線嘅 MONUNT 都是使用耐酸耐鏽食嘅合金作為材料,即使緣海地區都唔存在問題,日本仔本來就近海嘛,設計出來當然要考慮呢個問題。

2.  天線設計時,明顯考慮到不僅定位於固定使用,也考慮到了移動攜帶和野外架設運用,因為PA睇到佢響每一個螺絲位,都是用上蝴蝶式手旋扣,就知道設計師嘅匠心獨具,另一方面,每一個振子都是可以以主支撐杆為主方向收納,請參考下面的整備圖,PA構建的攜行天饋系統。

3.  響唔需要過高增益的情況下,完全可以只用後半截天線主體部份,另一半拆下唔用,令天線總體長度成倍縮減。

4.  MOUNT 組件做得出奇咁仔細,用上M型金具良好地咬合主支撐杆,近年少見嘅精細同咬合,最後端竟然仲貼心地套上黃色的小膠帽,避免螺絲尖利嘅邊緣刮傷天線架設者。

 

  寫響最後,天線購買後,打開包裝時,建議檢查每一個振子上嘅黑色防水帽,用力壓實佢,費事到時唔覺意撞跌咗入水兼唔靚仔,就遺憾啦。

 

附上一D玩EME月面通信時,手機拍的照片:

 

 

 

 

 

  评论这张
 
阅读(791)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017