注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

BD7PAのアマチュア無線の専門誌

业余无线电,玩的是业余,学的是专业。

 
 
 

日志

 
 
关于我

BD7PA 是一个点样的人? 宅腐双重重叠特性。 除了关心的,其余一切都绝不关心,除了喜欢的,其余一切都绝不喜欢,超极端状态,除了在乎的,其余一切绝不在乎。 萌:長門有希、メイド 。

网易考拉推荐

ICOM IC-91AD 趣味之活用 [工作篇]  

2006-11-07 15:15:40|  分类: ICOM |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
ICOM IC-91AD 趣味之活用  [工作篇]

 

 

工作期間,發生咗一件有趣嘅樹情,話說出外採訪拍攝,由于对方个Interface已经打电话吹咗几次(呢度唔知應該用‘吹’字定是‘催’字了)…… 於是乎嗱嗱啉帶上攝影槍,無線咪,主持人一件,急急腳就趕趟往“樹發現場”

點知好S唔S,做做下嘢,突然個主持講講下沒閪咗聲,主持話無線咪沒9咗電,快快手伸只手落攝影包掩電池,碌葛,沒帶,左望望右望望,冚Bang Nang D人望住我地,額頭即時好大滴‘壓力汗’,呢樹根本揾到電池,大閪鍋了……

採訪停咗,打電話求救都來唔切啦,時間一分一分鍾是咁過去,對方開始有D不滿聲音,怨念我地點解咁唔專業架…… (事實上又真是唔專業,嘻嘻嘻嘻)

天氣高溫,件主持個妝又開始有D化了,突然啉起,無線咪接收機滿電,都是5號電池,咪將一咪拆過去只無線咪度,一舊有電一舊無電,可能都頂得下吧,即時開心曬,即時咁做,掂,工作又繼續了。

點知人算不如天算,開心咗唔夠5分鍾,問題依舊……Diu啊……工作先做咗一半喳,扑街啦,怨念再次爆發……已經唔敢直視對方目光了~~~~~~~

  突然啉起身上帶住嘅GP338有電池,拿出來一望,有7.2V充電池,現場沒電線,想臨時用來隊落果兩粒5號充電池急充都唔得…… 左度度右度度,睇下睇下台對講機,突然啉起書包習慣性會放台備用對講機,嗱嗱啉拿台IC-91AD出來,一樣是帶咗充電池,電池殼裏邊都沒放5號電,唔掂,突然啉起,91AD本來就支援0.5-999MHz寬帶接收,立即將接收機原來剩底果兩粒有電嘅電池隊落支無線咪度,一開,半格,足夠完成任務,接收機電沒,唔緊要,91AD充足電嘛,直接將無線咪接收機條轉接線隊落91AD個手咪口,SP個窿度,(前題:一定/務必/鐵定 將攝像槍上邊個幻象電源,+48伏供電關閉,唔是後果自負)Set好無線咪嘅頻率,設為WFM接收模式,一試,掂啊!!!

 



 開心到啊,繼續開工,完成任務。

  雖然用咗咁長篇幅,曬咗咁多時間去寫屬於自己嘅工作經驗同遇到嘅問題,解決嘅方案,呢D嘢唔會對所有人有用,但是,點樣活用身邊嘅資源,響睇咗人地嘅活用計仔之後,你都可以舉一反三,集思而廣益。

 

 

 



考慮到 Sony 專業無線咪 響國內用得最多,抱住分享精神掃咗落來,Up上BBS度,俾有需要嘅友仔 Download 吧,經過呢次事件後,已經將呢份頻率表 Set 入IC-91AD
樹,按SONY無線咪頻道號重新命名好,好彩有CS-91軟體可以 Set 落91AD喳,唔是啊,響機身操作,寫咁大量頻率再加命名就真是慘個DiDi了。

打到手都“支力”埋,寫住咁多,攤抖下先。

 

 

p.s: 附带份SONY专业无线咪的频率总表, 或者对你会有帮助.

 

 

  评论这张
 
阅读(1232)| 评论(4)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017